Blog Detail

Blog Detail

Cine sunt eu

În ultimul timp s-a intensificat dramatic atacul lumii asupra identității noastre. Există grupuri cu influență foarte mare care promoveză proiectul 1619. Acest proiect neagă faptul că națiunea americană a fost fondată ca națiune creștină. Ei spun că America s-a format bazându-se pe sclavie. Mișcarea aceasta a fost pornită de New York Times în anul 2019. Ei spun că ”Idealurile pe care s-a bazat formarea democrației noastre au fost false, atunci când au fost scrise”.

Un alt atac împotriva creștinătății și împotriva felului nostru de viață este Equality Act (Actul egalității) care a fost aprobat de Camera Reprezentanților și de Senat. Dacă mergeți pe pagina de website a organizației Liberty Counsel (lc.org) veți putea citi despre cele mai importante lucruri care se întâmplă recent în această națiune, în ceea ce privește creștinismul și creștinii.

Guvernul sub conducerea lui Biden a reînceput procesul de schimbare a bancnotei de 20 dolari. Ei vor să înlocuiască imaginea președintelui Andrew Jackson cu imaginea lui Harriet Tubman.

În cultura actuală are loc un adevărat război împotriva familiei. Lumea atacă definiția a ceea ce este un bărbat și ceea ce este o femeie. Anul acesta în Camera Reprezentanților nu se mai pot folosi cuvintele ”Bărbat”, ”femeie”, ”fată”, ”băiat”. Rasele umane (în special albi și negrii), clasele sociale, credințele religioase sunt împinse (sau puse) să lupte una împotriva alteia.

Toate acestea sunt metode de a ataca și a schimba identitatea noastră, prin manipularea prezentului și trecutului. Acestea sunt atacurile diavolului asupra a ceea ce spune Dumnezeu despre cine suntem noi.

Dar noi avem Cuvântul lui Dumnezeu care rămâne neschimbat. Atunci când știm cine suntem noi în Christos, putem trăi în conformitate cu scopul și destinul care ne-au fost date când am devenit copii ai lui Dumnezeu.

Cine sunt eu? Este o întrebare extraordinară pe care nu ne-o punem prea des, ci mai degrabă lăsăm pe alții să ne spună cine suntem și cine nu suntem. Aș vrea să vă vorbesc puțin despre căile prin care cei din jur influențează persoana noastră. Identitatea noastră influențează nu numai ceea ce știm noi despre noi înșine (adică simțul sinelui), sau ceea ce simțim noi despre noi înșine (adică stima de sine), ci ne influențează și felul în care ne trăim viața, felul în care ne controlăm relațiile (adică facem delimitări sau stabilim granițe) și chiar și felul în care ne urmăm credința. Este foarte important să înțelegem cum am devenit ceea ce suntem astăzi și cum ne putem schimba.

Într-o serie de meditații aș vrea să pun în discuție ce suntem noi ca ființe create după imaginea lui Dumnezeu și în asemănarea cu EL. Apoi putem discuta despre felul în care interacționăm cu Dumnezeu și cu cei din jur.

Trebuie să învățăm să discernem cele 4 voci pe care le auzim: vocea noastră, vocea celorlalți oameni, vocea lui Dumnezeu și vocea dușmanului nostru (Diavolul).

Voi încerca să vă prezint diferite aspecte ale ființei umane, de la fizic la psihologic și spiritual. Acestea sunt cele trei componente ale omului: omul carnal (trup), omul natural (suflet) și omul spiritual (duh).

Bine-nțeles că voi atinge numai suprafața acestor subiecte foarte vaste, deci voi aduce în atenția d-voastră numai câteva detalii, în timpul acestor meditații. Dorința mea este ca aceste meditații să ne motiveze pe fiecare să explorăm în profunzime acest subiect, fiecare la timpul pe care îl alegem pentru meditație.

”Căutați și veți găsi” trebuie să fie motto-ul pentru meditația noastră zilnică. Nu este un subiect nou, dar sper să vi-l prezint într-o nouă perspectivă. Dumnezeu ne poate da un cuvânt nou în fiecare zi, care ne poate conduce pe drumul drept.

Să începem vorbind pe scurt despre trinitatea lui Dumnezeu.

După cum știm cu toții, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt formează Dumnezeirea. Trinitatea nu este un Dumnezeu în trei forme, nici trei Dumnezei care coexistă, ci este o singură ființă divină cu trei atribuții. Fiecare persoană din Trinitate are propriile atribuții și responsabilități distincte, și totuși este un singur Dumnezeu.

Dumnezeu Tatăl este Creatorul a tot ce există, așa cum este descris în Geneza 1. Despre cele șapte Duhuri ale lui Dumnezeu găsim scris în Isaia 11:2-3 și în Apocalipsa 1:4 și 5:6. Acestea sunt Duhul Domnului, Duh de Înțelepciune, Duh de Pricepere, Duh de Sfat, Duh de Tărie, Duh de Cunoștință, Duh de Frica de Domnul.

Trebuie să știm cine este Creatorul nostru, ca să putem înțelege cine suntem noi și care este scopul și destinul nostru. Să privim la Dumnezeu și la relația Lui cu omul. La început Dumnezeu ne-a creat asemenea Lui și a dat omului instrucțiuni pe care le găsim scrise în Geneza 1:28 ”Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneti-l”. Omul îl reprezintă pe Dumnezeu pe pământ. Omului i-a fost dată putere și autoritate pe pământ. Apoi Adam a dat acestă putere diavolului. În Luca 4:6 diavolul Îi spune lui Isus ”Ție îți voi da toată stăpânirea și slava acestor împărății; căci mie îmi este dată, și o dau oricui voiesc”.

Isus, Fiul lui Dumnezeu a luat trup și suflet de om și a venit pe pământ ca să moară pentru păcatele noastre. În unele biserici în care am fost se vorbea mereu despe ”Inima lui Dumnezeu.” Există multe versete în Biblie în care se vorbește despre dragostea lui Dumnezeu. Isus a venit ca să ne împace cu Dumnezeu Tatăl și să fim primiți ca fii și fiice ale Tatălui ceresc.

Isus a venit și a fost Mielul de jertfă ca să câștige înapoi puterea și autoritatea asupra pământului. Noi suntem acum ambasadori ai lui Christos (2 Corinteni 5:20) și Îl reprezentăm pe Dumnezeu aici pe pământ, cu misiunea de a împăca lumea cu Dumnezeu. Este foarte important să înțelegem ce înseamnă a reprezenta o autoritate, o țară și mai ales pe Dumnezeu. Aceasta este o misiune de 24 de ore, zi de zi.

Despre persoana și lucrarea Duhului Sfânt este scris in Ioan 14:26, unde Domnul Isus spune ”Dar Mângâitorul, adică Duhul Sfânt pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăța toate lucrurile și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” Tot în evanghelia lui Ioan în capitolul 16:7-14 sunt descrise lucrările pe care le face Duhul Sfânt pe pământ (dovedește lumea vinovată, călăuzește în tot adevărul, descoperă lucrurile viitoare, proslăvește pe Isus Christos). Duhul Sfânt împarte daruri spirituale credincioșilor (1 Corinteni 12:11), împuternicește creștinii în lucrarea de evanghelizare (F.Apos 1:8), ajută creștinii în rugăciune, se întristează când creștinii păcătuiesc (Efeseni 4:30).

În Imperiul Roman, când Roma trimitea un mesager în provinciile imperiului, aceștia erau numiți apostoli. Înțelesul general al cuvântului este tradus în latină prin ”misio”, și din acest cuvânt avem noi cuvîntul ”misionari”. În cultura greacă un apostol era ca un ambasador trimis de împărat ca să reprezinte și să implementeze cultura imperiului în provincia nou cucerită peste care stăpânea acel împărat. Creștinii sunt ambasadorii trimiși de Dumnezeu să Îl reprezinte și să implementeze voia Lui pe pământ.

Mă opresc aici din meditația mea, urmând ca în următorul articol să abordăm subiectul privitor la  cele trei dimensiuni ale omului și cele trei lumi cu care intrăm astfel în legătură .

Autor Alin Simon