Blog Detail

Blog Detail

Sufletul

Cine sunt eu?
2 Mai 2021
Sufletul

După cum am amintit data trecută, noi suntem compuși din trup, suflet si duh. Astăzi vreau sa vorbesc despre suflet. Sufletul este partea omenească care este cel mai dificil de explicat. Este centrul existenței noastre. Ne separă de toate celelalte ființe; fiind vorba de partea noastră eternă. Este partea divină; suflarea pe care Dumnezeu a insuflat-o în noi.

In Noul Testament, care este scris in Greacă, cuvântul „psuche” este folosit pentru suflet care înseamnă suflare de viată (breath of life). De la psuche provine cuvântul psihologie. Deci psihologia este studiul sufletului, care este compus din trei parți: mintea, voința și emoțiile. În termeni mai moderni, sufletul este împărțit în trei: mintea conștientă, mintea inconștientă, și mintea subconștientă. Emoțiile fac parte din mintea inconștientă. Sentimentele sunt prelucrate în mintea conștientă. Voința este un proces aplicat în mod conștient dar poate fi automatizat formând obiceiuri. Gândirea face parte din mintea conștientă. Mintea inconștientă este responsabilă pentru crearea visurilor. Toate informațiile sunt sortate și depozitate in mintea inconștientă. Subconștientul este cel mai complex. Mare parte din subconștient este ceea ce am fost învățați în primii ani din viață. Reînnoirea minții este reprogramarea subconștientului.

După ce am primit mântuirea prin Christos, ne reînnoim gândirea prin citirea cuvântului lui Dumnezeu, prin meditații, și ascultarea învățăturilor de la alți frați in Christos. Noi folosim mintea noastră să acumulăm multe informații. Asta este forma de cunoștință natural omenească. Dar mai este o altă formă de cunoștință pe care Duhul Sfânt o dă prin darul de înțelepciune și darul de cunoaștere. Dumnezeu a rânduit ca în biserică să fie învățători. Vă îndemn să citiți 1 Corinteni capitolul 12. Noi avem nevoie de oameni care sunt plini de Duhul Sfânt, ca învățătura să fie mai puțin naturală si mai mult inspirată de Duhul Sfânt. Scopul este ca noi să fim convinși de ceea ce suntem in Christos. Transformarea noastră nu este un eveniment anume, ci este un proces care ia timp, uneori ani de zile. Chiar cele mai mici experiențe cu Dumnezeu din viața noastră sunt parte de procesul de transformare a minții noastre. Una din cele mai eficace metode de a ne schimba gândirea noastră e să sărbătorim fiecare mică victorie sau succes din viața de zi cu zi. Așa ne vom reprograma mintea să perceapă lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă. Eu cred că fiecare din noi avem motive să fim bucuroși, și daca suntem atenți vom vedea mâna lui Dumnezeu in toate lucrurile.

Î-mi place următoarea formulă: Knowledge + Experience = Understanding. Cunoștința + Experiența = Înțelegere. Experiențele vieții, care includ in special încercările vieții, împreună cu cunoștința, formează înțelegerea. Fără înțelegere (understanding) nu vom aplica cunoștința in viața de zi de zi. De aceea eșuăm când plănuim să facem anumite schimbări.

Aici vreau să introduc și voința noastră in ecuație. Dacă plănuim să nu reacționăm într-un fel sau altul în anumite situații, de multe ori aflăm ca planul nu lucrează. De ce? Pentru că voința noastră se opune din cauza rebeliunii din sufletul nostru. Transformarea noastră se face prin a fi proactivi și numai prin moduri pozitive. Evanghelia, care înseamnă vestea bună este bazată pe un legământ nou, nu cel dat prin lege, și este un legământ bazat pe dragoste. Într-adevăr dragostea este bună, dar dragostea ii disciplinează pe cei dragi. In Evrei 12:6 scrie „pentru că Domnul îl disciplinează pe cel pe care-l iubește şi pedepsește pe orice fiu pe care-l primește.”

De multe ori noi reacționăm la o situație în loc să răspundem într-un mod firesc. Fie că le-am uitat din memorie sau nu, traumele cauzate de diferite abuzuri fizice, emoționale sau spirituale, cauzează ca să rămânem blocați in momentele acelea întunecate. Aici se includ și momente în care am fost rușinați. Acestea formează „triggers” adică declanșatoare in sufletul nostru. De aceea anumite situații sau anumite cuvinte ne declanșează să reacționăm într-un mod regretabil. Odată eliberați de aceste declanșatoare vom răspunde rațional la situații.

De aceea suntem îndemnați sa iertăm pe cei care ne-au făcut rău. Numai prin iertare putem fii eliberați de rănile sufletești. Apoi putem fii vindecați. Iertarea ne ajuta sa nu mai avem memorie emoțională. Nu este scris nici unde in Biblie că noi oamenii trebuie să uităm din memorie. Deci uităm la nivel emoțional, dar dacă ne amintim de răul care ni sa făcut, ne putem feri de astfel de situații.

Vreau să mai menționez câteva lucruri despre partea emoțională a sufletului nostru. Emoțiile sunt adesea confundate cu sentimentele. Emoțiile sunt o formă fizică de discernământ. Cele mai de bază emoții sunt: frica, furia, tristețea, surpriza, bucuria, și dezgust. Emoțiile sunt însoțite întotdeauna de reacții fiziologice in corp (transpirație, tahicardie, gura uscata, nod in gât, senzații de căldură sau frig etc). Emoția face legătura intre psihic si somatic, adică între suflet și trup. Emoțiile sunt produse de un anumit stimul din mediu, din exteriorul corpului sau din interiorul corpului sau chiar un stimul imaginar. Sediul emoțiilor este amigdala cerebrala, care e parte din mintea inconștientă (unconscious mind).

Sentimentul reprezintă prelucrarea conștientă a emoției. De exemplu sentimentul de rușine are la bază frica însoțită de inferioritate. Bucuria însoțită de acceptare poate da naștere la dragoste. Furia și o anticipare negativă a unor evenimente pot duce la agresiune. Pe când bucuria și o anticipare pozitivă cresc nivelul de optimism. Sediul sentimentelor este mai ales in cortexul prefrontal, care este conectat cu hipocampul, sediul memoriei. Deci sentimentele pot fi declanșate si de amintiri. Acestea fac parte din mintea conștientă (conscious mind).

În alte cuvinte, „our feelings” adică ceea ce simțim noi prin sentimente este influențat de memorii, concepții, gânduri, acționări și dorințe. Deci noi putem să controlăm și chiar să schimbăm sentimentele. Putem să facem alegerea să fim bucuroși sau mânioși.

În mintea noastră noi știm cine suntem. Acesta este simțul sinelui sau „sense of self.” Simțul sinelui nu variază de la zi cu zi, sau de la un moment la altul. Pe de altă parte, stima de sine „self esteem” variază tot timpul, pentru că este parte din emoțiile/sentimentele sufletului.

E foarte important să ne reînnoim gândirea ca să fim mai puțin sentimentali și să facem decizii prin cunoștința si înțelepciunea pe care le-am acumulat de-a lungul vieții. Dar peste toate acestea să cerem cunoștință și înțelepciune de la Dumnezeu pentru ca El a promis că va da înțelepciune oricui va cere.

Destinul nostru este să fim liberi potrivit 2 Corinteni 3:17 „Domnul este Duhul, iar acolo unde este Duhul Domnului este libertate.” Destinul nostru este să fim plini de Duhul Sfânt, și sa facem totul prin dragoste. În Coloseni 3:23 scrie: Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni. Asta se aplica în fiecare moment al zilei, fie că suntem la servici, fie acasă sau oriunde.

In Romani 12:2 ni se cere să ne lăsăm transformați prin reînnoirea gândirii noastre. Deci nici unul din noi nu avem scuza că „ăsta sunt eu”. Toți trebuie să fim asemenea lui Christos. In 1 Corinteni 2:16 spune „Noi însă avem gândul lui Hristos.” In alte cuvinte, să ne reprogramăm gândirea noastră.